Ce pilota ne alegem?

Cand vine vorba sa ne cuibarim seara, inainte de culcare si sa ne pregatim de un somn odihnitor si relaxant, o pilota pufoasa, care se potriveste exact dorintelor noastre poate face diferenta intre somnul perfect si unul ok. Stiati ca iarna, pentru fiecare grad pe care il scadeti de pe termostat economisiti intre 1-2% din valoarea facturii la incalzire pe timpul unul somn de 8 ore? Asta inseamna ca pe parcursul unui an, puteti economisi undeva la 10% din valoarea facturilor la incalzire, insa cu conditia de a avea o pilota calduroasa, care sa fie mai mult decat suficienta pe timpul noptii, astfel incat sa nu resimtiti atat de mult temperatura din incapere.

Lenjerie de pat

Inainte de toate, trebuie sa va hotarati daca vreti o pilota din puf si pene de gasca sau o pilota din materiale alternative. Puful are avantajul de a fi un material care izoleaza in mod natural, fara a fi greu. Stim cu totii cat de bine ne incalzeam sub plapuma bunicii, insa era foarte grea si ne ingreuna pana si schimbarea pozitiei in timpul somnului. In general, puful de gasca regleaza mai bine temperatura decat materialele sintetice, daca stam sa ne gandim, le tine de cald gastelor in sezonul rece, ceea ce e un plus. Insa puful de gasca nu este de cele mai multe ori indicat persoanelor care sufera de alergii, desi in timpul procesului de fabricatie sunt unele tehnici de spalare a pufului care diminueaza acest efect alergic. In plus, daca materialul din care este facuta fata de pilota izoleaza bine, alergiile nu sunt o problema.

Pilota

In general, pilotele din puf sunt mai scumpe decat cele umplute cu materiale sintetice si cu cat proportia de puf este mai mare, cu atat va creste si pretul. Exista foarte multe pilote care combina puful si penele de gasca sau rata, avand astfel un pret mai accesibil si pastrand din caracteristicile si puterea de izolare a pilotelor mai scumpe, din puf pur. Daca alegeti o pilota umpluta cu puf trebuie sa fie unele cu indice ridicate de umplere, respectiv cu o cantitate mare de puf per gram. Astfel, pilota este mai confortabila, mai pufoasa si mai calduroase. Pilotele cu un indice de 500 sau mic sunt mai subtiri si sunt perfecte pentru anotimpurile de tranzitie sau pentru camerele mai calduroase, in timp ce pilotele mai groase, cu indice de 600 sau mai mult sunt indicate pentru noptile reci de iarna, pentru camerele mai racoroase sau pentru cei care prefera sa doarma cu pijamale subtiri.

Lenjerii de pat

Puful de rata si cel de gasca ofera acelasi tip de izolare si caldura. Diferenta este ca ratele sunt crescute in ferme, astfel ca puful si calitatea lui poate varia, de aceea si pilotele din puf si pene de rata sunt mai ieftine. Gastele salbatice au de multe ori un puf mai matur si mai calduros, de aici si pilotele mai scumpe. In ceea ce priveste culoarea umpluturii, aceasta nu influenteaza in niciun fel proprietatile pufului, ci pur si simplu unele persoane nu suporta sa vada puful negru prin materialul care acopera pilota. Pilotele din puf alb sunt considerate mai luxoase si sunt uneori mai scumpe, insa valoarea lor este numai din punct de vedere estetic. La fel de important ca si umplutura, este si materialul din care este facuta fata de pilota. In general, acesta este un bumbac de foarte buna calitate, cu o densitate a firelor in tesatura de cel putin 300. Asta inseamna o fata de pilota puternica, care nu se va uza in timp si nu va permite pufului si penelor sa iasa din pilota, sa ne intepe in timpul somnului sau sa subtieze in timp pilotele.

Pilote

One thought on “Ce pilota ne alegem?

  1. Pingback: Lenjerii de pat – Ce pilote alegem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *