Informatii despre prosoape

Nu e chiar usor sa facem diferenta intre un prosop de calitate si un prosop slab, mai ales ca pe piata sunt foarte multe optiuni si uneori e greu sa ne orientam. Dar tocmai pentru ca sunt atat de multe optiuni pe piata, nu trebuie sa mai alegem niciodata un prosop subtire, aspru si de proasta calitate. Trebuie doar sa invatam sa alegem un prosop perfect pentru noi, din punctul de vedere al raportului calitate-pret. Prosoapele foarte ieftine sunt facute din materiale de calitate inferioara si implicit nu sunt absorbante, delicate sau elastice.

Prosoape de baie

Varietatea materialelor folosite pentru fabricarea prosoapelor este foarte larga, dar bumbacul, fiind o fibra naturala ultra-absorbanta este una dintre primele alegeri in materie de prosoape. Ne vom baza definitia noastra a unui “prosop bun” pe moliciunea lui, capacitatea de absorbtie, capacitatea de a se usca repede si in cele din urma longevitatea. Insa primul lucru pe care il luam in considerare in general este modul in care il simtim la atingere, acesta fiind un principiu dupa care alegem toate textilele care intra in contact direct cu pielea noastra, cum ar fi o lenjerie de pat, o patura etc. Un prosop bun trebuie sa fie pufos, moale la atingere si in cazul in care nu puteti pipai prosoapele inainte de a le cumpara (daca faci cumparaturi online, de exemplu) este important sa fie groase si sa para pline cand sunt impaturite, in loc sa fie subtiri si plate cand sunt impaturate.

Prosoape bumbac

Pentru ca un prosop sa fie suficient de gros si de plin, trebuie sa luam in considerare si modul in care a fost facut. Rasucirea se refera la numarul de rasuciri per centimetru patrat de tesatura, cu cat acest numar este mai mic, cu atat prosopul va fi mai plusat. Pieptanarea – bumbacul este pieptanat cu cu perii foarte fine, pentru a indeparta eventualele impuritati dar si fibrele mai scurte de bumbac, astfel incat sa rezulte un bumbac curat, cu fibre lungi, mai drept si mai lucios, care e perfect pentru a fi tesut, rezultatul fiind un prosop de foarte buna calitate. Un alt tip de bumbac este cel in care fibrele sunt strans rasucite, compactate impreuna, pentru a crea o fibra mai puternica dar totodata fina. Acesta este un tip de bumbac – “inel fibra de bumbac” – este construit dintr-o combinatie de fire scurte de bumbac si fire lungi, fiind un bumbac mai rafinat, foarte confortabil si durabil, mai moale la atingere decat tesatura care are la baza un bumbac pieptanat.

Prosoape de calitate

Pentru a cataloga un prosop de calitate, este important sa luam in considerare gramajul bumbacului folosit pentru fabricarea prosopului, respectiv sa cunoastem gramele pe metru patrat. Acest numar este un ghid excelent pentru a aprecia puterea de absorbtie dar si rezistenta prosopului. Un prosop de calitate ar trebui sa aiba undeva intre 450g/m2 pana la 550g/m2, 500g/m2 fiind ideal. Insa trebuie sa stim ca un gramaj foarte mare nu inseamna implicit si o calitate mai bune. De exemplu, un prosop cu un gramaj peste 550g/m2 este foarte greu si implicit mai putin confortabil, maleabil si se usuca foarte greu.

Prosoape

Daca v-am dat cateva informatii care sa va ajute sa alegeti prosopul perfect pentru voi, sa va spunem si cum sa ingrijiti prosoapele pentru a va bucura de ele mai mult timp: alternati seturile de prosoape pentru a evita uzura. Spalati culorile inchise si cele deschise separat, nu folositi detergenti cu inalbitori pentru ca slabesc tesatura si nici balsamuri de rufe, care fac prosoapele sa fie mai putin absorbante. Cand ati folosit in cele din urma prosoapele si ele sunt la sfarsitul ciclului lor de viata, pot fi reciclare ca si carpe de praf, pentru curatat sau lustruit, insa daca investiti de la bun inceput in prosoape de calitate, ele vor dura mai mult si investitia se va amortiza in timp, bucurandu-va in acelasi timp de confortul si luxul oferit de un prosop moale si gros.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *