Cum scoatem mirosul de mucegai din prosoape

Chiar si celor mai pricepute gospodine li se poate intampla ca prosoapele lor sau o lenjerie de pat sa miroasa a mucegai. Asta se intampla in general din mai multe motive: primul a fi ca nu lasam prosoapele si asternuturile de pat sa se usuce complet inainte de a le impaturi si pune la loc, chiar daca ni se par uscate la prima atingere, ele raman usor umede si prin impaturire si pastrare intr-un loc inchis, cum e un dulap sau un sertar, mucegaiul se va dezvolta foarte rapid. O alta varianta este ca tinem prosoapele de baie intr-o baie fara aerisire si mucegaiul se raspandeste rapid datorita aburului sau tinem lenjeria de pat in dulapuri lipite de pereti care au igrasie. Indiferent de motivul pentru care lenjeria de pat sau prosoapele au prins miros de mucegai, trebuie neaparat sa scapam de el!

Prosoape de baie

De foarte multe ori, mirosul de mucegai este transferat in tesaturi prin intermendiul masinii de spalat. De aceea, in prima faza, este esential sa curatati masina de spalat si sa va asigurati ca nu are niciun fel de miros. O data ce masina e pregatita, puneti prosoapele in masina de spalat si alegeti ciclul de spalare care foloseste apa la cea mai ridicata temperatura. Adaugati una sau doua cesti de otet alb, diluat in apa, fara a adauga detergent de rufe sau balsam. Porniti masina de spalat si lasati-o sa isi faca ciclul complet. Apoi, fara a scoate hainele din masina, repetati ciclul de spalare, de data aceasta adaugand detergent si pastrand temperatura ridicata a apei. Nu folositi balsam de rufe sau orice alt tip de chimicale, acestea vor acoperi mirosul si prosoapele cu o pojghita subtire de chimicale care pastreaza mirosul mai degraba decat sa il inlature.

Prosoape

La fel de bine puteti folosi si amoniac pentru a scoate mirosul de mucegai din prosoape. Pentru a folosi aceasta metoda, puneti hainele in masina de spalat, adaugati cantitatea obisnuita de detergent, fara a folosi balsam de rufe si folositi cea mai ridicata temperatura pentru apa. Lasati masina sa isi faca ciclul de spalare, apoi la ciclul de limpezire adaugati o ceasca de amoniac. Lasati masina sa isi continue ciclul si apoi scoateti prosoapele imediat si puneti-le la uscat, fie in uscator, fie pe sarma. Indiferent de metoda folosita, otet sau amoniac, mirositi prosoapele imediat dupa uscare. Daca mirosul de mucegai nu este complet indepartat, lasati prosoapele la inmuiat peste noapte: asezati-le in lighian sau in masina de spalat, puneti apa cat sa acopere prosoapele, adaugati o cana de amoniac si agitate bine cu mana, apoi dimineata puneti detergent si continuati sa spalati prosoapele in modul obisnuit.

Prosoape bumbac

Incercati sa evitati mirosul de mucegai de la bun inceput, lasand prosoapele sa se usuce foarte bine inainte de ale impacheta. Dupa ce faceti dus, nu impaturati prosoapele ci atarnati-le pe suportul special din baie sau pe calorifer, care usuca rapid prosoapele si previne mucegaiul. Daca nu aveti posibilitatea sa le uscati complet, mai bine spalati prosoapele dupa folosire, de altfel acesta este un sfat important in special in cazul prosoapelor de bucatarie, care ar trebui spalate zilnic. Aceasta operatiune nu doar ca previne aparitia mucegaiului, dar ajuta si la reducerea bacteriilor pe care le imprastiem in toata bucataria folosind un prosop murdar. Daca aveti geam la baie, lasati geamul deschis in timpul zilei, astfel incat sa nu se acumuleze abur. Imediat dupa ce masina de spalat si-a incheiat ciclul, scoateti hainele din masina si puneti-le la uscat, pentru ca micro-organismele care se prind de fibrele prosopului sanu poata prospera in mediul umd din masina de spalat. Pentru prosoapele de bucatarie care sunt umede dar nu si murdare, puteti sa le limpeziti putin, apoi sa le stoarceti cu mana si sa le puneti 30 de secunde in cuptorul cu microunde, la temperatura mare, asta va omori microbii si bacteriile.

Prosoape de calitate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *