Lenjerie de pat din microfibra vs flanel

Alegerea tipului de lenjerie de pat poate influenta intr-un mod pozitiv sau negativ calitatea somnului. Pe langa patul in sine, salteaua si temperatura din dormitor, materialul din care sunt fabricate asternuturile de pat este un factor important, care face diferenta intre un somn odihnitor si senzatia de a te trezi mai obosit decat in seara precedenta. Microfibra si flanelul sunt doua dintre materialele utilizate frecvent in fabricarea lenjeriei de pat si fiecare are scopul ei si indeplineste nevoie diferite. In acest articol vom face o comparatie intre lenjeria de pat din microfibra si lenjeria de pat din flanel, pentru a te ajuta sa faci cea mai inteleapta alegere.

Ce este microfibra

Microfibra este un material sintetic, cel mai frecvent fabricat din poliamide, poliesteri (cum ar fi nailon, Kevlar, Nomex si trogamide) sau o combinatie a celor doua. Microfibra este recunoscuta pentru ca nu atrage scame si de aceea este folosita si pentru fabricarea lavetelor si produselor de curantenie. Dar, pe langa aceste proprietati, este si foarte placuta la atingere, fiind un material bland si moale. Asta o face un material preferat de foarte multi pentru lenjeria de pat si in special pentru paturi, cuverturi si perne decorative.

Lenjerie din microfibra

Flanelul, pe de alta parte, este un material moale, tesut in mod traditional din lana, in cazul uni flanel de foarte buna calitate sau dintr-un amestec de lana, bumbac si uneori fibre sintetice. Moliciunea flanelului este data fie de tesatura lui aerisita, fie prin procesul de periaj, in care o perie cu dinti foarte fini din metal este trecuta peste fire pentru separarea lor in masa materialului. Flanelul poate fi plusat sau periat pe o singura parte sau pe ambele parti, iar cel dublu-plusat este de obicei mai costisitor. Unii consumatori prefera flanelul pentru ca in general este fabricat integral sau intr-o proportie mai mare decat microfibra din fibre naturale, iar acestea nu cauzeaza iritatii si alergii si au un impact mai mic asupra mediului decat materialele plastice pe baza de petrol din care este derivata microfibra.

Lenjerie din flanel

Alegerea lenjeriei de pat in functie de anotimp.

Microfibra este o fibra foarte subtire, asa cum ii spune si numele si este deci indicata pentru paturi, cuverturi si lenjerie de pat pe timpul verii sau in regiuni cu un climat mai cald. Flanelul este utilizat in mod traditional pentru lenjeria de pat, pijamale, cuverturi de pat in carouri, toate proiectate pentru a ne ajuta sa induram vremea rece si iernile friguroase. Nu va recomandam sa alegeti lenjerii de pat din flanel pe timp de vara, vor duce la niste nopti foarte pline de transpiratie. Lenjeria de pat de flanel este ideala pe timp de iarna si toamna, iar lenjeria de pat din microfibra este indicata pentru sezonul de primavara-vara.

Lenjerie microfibra

Ingrijirea lenjeriei de pat.

In ceea ce priveste ingijirea, lenjeria de pat din flanel trebuie ingrijita cu foarte multe vigilenta, pentru ca in general contine fibre naturale, care pot intra la apa si astfel lenjeria nu se mai potriveste pe pat. Insa, lenjeria de pat din flanel de calitate este pre-micsorata de catre producator, astfel ca nu va ramane decat sa urmati instructiunile de ingrijire de pe eticheta si nu riscati sa intre la apa. Este important sa folositi detergenti speciali, pentru lana sau tesaturi sensibile. Datorita tesaturii sale lejere si a periatului, lenjeria de pat din flanel se scamoseaza mai usor decat cea de microfibra. Scamele arata ca niste buline din fibre pe suprafata materialului insa sunt usor de indepartat cu un dispozitiv pentru indepartarea scamelor. Microfibra este un material care are cerinte mai mici in ceea ce priveste intretinerea. Fiind un material sintetic nu trebuie uscat in uscatorul de rufe si nici spalat la temperaturi foarte mari, insa se spala foarte frumos la temperaturi scazute, folosind detergenti normali si un ciclu de limpezire cu apa rece.

Lenjerie flanel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *